torsdag 1 januari 2009

Årets bästa och sämsta 2008, del 3

På grund av nyårstirandet så blev gårdagens inlägg försenat, men här är det nu och denna gång gäller det årets bästa respektive sämsta illustatörer.

Årets bästa illustratör:
Gary Frank (DC): Egentligen skulle flera illustratörer kunna platsa på den här positionen t.ex. Frank Queitley (All-Star Superman), Simone Bianchi (Astonishing X-Men) eller Roberto Aquirre-Sacasa (Angel: Revelations), men 2008 blev året då jag upptäckte Gary Frank. Tillsammans med Geoff Johns har han lyft Action Comics till nya höjder och gjort den till en av DC:s bästa serier i år. Dessutom tycker jag är att Franks bild av Superman är den bästa som gjorts på mycket länge. Helt i klass med klassiska Superman-illustratörer som Curt Swan eller George Perez.

Årets sämsta illustratör:
Ben Oliver (Marvel): Några av er kanske minns hur jag spydde galla över stakars Ben Oliver för hans insatser som illustratör i Young X-Men #8? Hans illustrationer, tillsammans med en urusel färgsättning, i det nummret var så dåliga att jag inte kunde koncentrera mig på storyn i nummret utan hela tiden iriterade mig på Olivers illustrationer. Nu verkar det så om Olivers insatser i Young X-Men #8 var en engångsföreteelse som förmodligen hade en del att göra med att Oliver själv tagit på sig ansvaret att färglägga nummret. Ett stort misstag! Tyvärr är detta det bestående intrycket jag har av Ben Oliver och varken tidigare eller senare under året så jag några lika dåliga illustrationer.

2 kommentarer:

junkultur sa...

Sämsta illustratör 2008 är för mig helt utan konkurrens Greg Land. Utan att tveka.

Johan Dohrman sa...

ja Greg Land har jag också tröttnat på. Fanns ett tag i början då man precis hade upptäckt hans stil då man tyckte det så bra ut. Lands problem är enligt mig att han aldrig varierar sin stil, nästan alla hans karaktärer (både manliga och kvinnliga) ser mer eller mindre likadana ut om man bortser från kläder och liknande vilket gör att man tröttnar efter ett tag.