söndag 21 december 2008

Veckans serier - vecka 51

Invincible Iron Man #8 ("Shipbreaking")
Förlag: Marvel Comics
Författare: Matt Fraction
Illustratör: Salvador Larocca

Invincible Iron Man #8 utgör första delen i en ny story arc, World's Most Wanted. Efter händelserna i Secrect Invasion så har Tony Starks värld helt ställts på huvud. Stark Industries är mer eller mindre i konkurs, SHIELD är upplöst och omorganiserade till HAMMER med Norman Osborn som ny ledare, dessutom har Iron Man inte det bästa ryktet om sig bland folket. Men Tony Stark har en plan, en plan som kommer att få Norman Osborn att jaga Iron Man till världens ände med alla
tillgängliga medel. Vad exakt denna plan går ut ska jag inte avslöja här, men jag kan säga att databasen till The Superhuman Registaration Act spelar en stor roll i denna plan.

I Invincible Iron Mans förra arc visade Matt Fraction att han vet hur man ska skriva Tony Stark/Iron Man och anslaget till den här nya arcen lovar att fortsätta i samma spår även om mycket i Starks värld nu drastiskt förändrats. Fraction skriver just nu också Uncanny X-Men, men där tycker jag inte att han kommer upp i samma kvalité på story som han gör här i Invincible Iron Man.

Salvador Larocca fortsätter också att göra ett bra arbete med illustrationerna. Det är snyggt och stilrent och jag måste också passa på att berömma Tony D'Armata för hans jobb med färgläggningen som funkar fantastiskt bra ihop med Laroccas illustarationer.

Invincible Iron Man #8 är ett solit nummer som lovar en spännande fortsättning på arcen World's Most Wanted. Jag kommer med spänning att följa fortsättningen på denna kamp mellan Norman Osborn och Tony Stark/Iron Man.

P.S. Dark Reign har börjat riktigt bra så här långt tycker jag. Mycket bättre än Civil War och Secret Invasion. D.S.

Terra #4 ("For Those About To Rock")
Förlag: DC Comics
Författare: Justin Gray och Jimmy Palmiotti
Illustratör: Amanda Conner

Terra är en av de där karaktärerna som har en så pass komplicerad och förvirrande bakgrundshistoria att man får huvudvärk bara av att tänka på det. Men i den här miniserien där en ny Terra på allvar introduceras för oss läsare (debuten gjordes under 2005 i Supergirl #12) lyckas faktiskt författarna Justin Gray och Jimmy Paliotti att räta ut några av alla de frågetecken som finns kring Terra.

Vad man kan man säga om Terra som miniserie är att det har varit rätt så trevlig och ganska lättsam läsning. Men historien genom de fyra nummer som miniserien består av har vissa gånger känts som om Gray och Palmiotti haft lite för bråttom. Kanske hade det varit bättre om miniserien utökats med ett eller kanske två nummer och man hade fått tid att verkligen fördjupa sig i Terra som karaktär.

Terra har också fått mig att få upp ögonen för Amanda Conners illustrationer. Jag trodde först att det här var någon ny förmåga men en snabb sökning på internet visar att hon illustrerat serier sedan 1988. Hur kommer det sig att det är först nu som jag upptäcker henne?? Hur som helst, Conners illustrationer här är snygga och enkla och passar tycker jag mycket till både Terra och Power Girl. Appropå Power Girl så ska Conner, tillsammans med Gray och Palmiotti nu ge sig i kast med den nya Power Girl-tidningen som snart ska komma ut. Med tanke på trions jobb här så kan Power Girl bli rätt bra och med tanke på hur Terra slutar så är det inte helt omöjligt att Terra kommer att göra en del gästspel i den nya tidningen.

1 kommentar:

Evert sa...

Kul med svensk blogg!

Dark Reign är väl snarare att jämföra med The iniative, som kom kom ur civil war.

Uppskattar verkligen hur the iniative satte upp ett nytt status qou för många av marvels tittlar men sedan släppt dem relativt fria att ha sina egna historier.
Till skillnad då från secret invasion och civil war som istället låst upp typ hela marvel universumet till att visa olika scener ur "den stora slutstriden".
Otroligt tröttande efter ett tag.

Hoppas att dark reign liknar the iniative mer alltså.
Vilket senaste iron man numret ändå tyder på. En grymt iron-man arc, som står för sig själv, ävem om det har starka kopplingar till huvud-eventet.

/Evert