tisdag 23 december 2008

Jason Todds död

I story arcen A Death in the Family som gick i Batman #426-429 1988-89 kunde läsarna påverka storyn direkt genom att ringa in och rösta. Den andra Robin, Jason Todd hade i det första numret blivit brutalt nedslagen, skjuten och till sist sprängd i luften av Jokern. Frågan som läsarna då skulle rösta om var om hur vidare Jason dog eller överlevde. Med tanke på Jasons impopularitet bland fansen så skulle man kunna tro att utgången var given från första början, men det var med knapp marginal som fansens röstade för att ta livet av snorungen. Ett klassiskt serieögonblick som på senare år förlorat mycket av sin ställning som klassiskt.

2005, i arcen Under the Hood, bestämde sig DC för att återuppliva Jason Todd som en halvt psykotisk, mordisk brottsbekämpare med namnet Red Hood. Det här enligt mig ett av DC:s mera korkade beslut på senare tid. Jasons död hade fram till dess kommit att ha påverkat Batmans personlighet så pass mycket att när han nu återuppstod så försvann en stor del av det som var Batman.

Nu när Batman till synes dött så kan man ju undra vad DC har för planer för Jason Todd. Hoppas bara att det inte blir Jason som får överta Batmans mask och mantel!
2 kommentarer:

Markus sa...

Ja, det faktum att både DC och Marvel har svårt att låta de döda förbli döda förtar ju en del av sådana dramatiska händelser...

Johan Dohrman sa...

Helt klar är det så, men det finns undantag. Ett av de bästa exemplen jag kan komma på är hur Marvel återupplivade Bucky häromåret och fick det funka utan att man som läsare kliade sig i håret och tänkte "vad i helvete...".