söndag 14 december 2008

Veckans serier - vecka 50

Secret Invasion: Dark Reign #1
Förlag: Marvel Comics
Författare: Brian Michael Bendis
Illustratör: Alex Maleev

Förra veckan avslutade Marvel sin stora event Secret Invasion och utan att direkt ödsla någon tid så kastar Marvel sina läsare nu rakt in i nästa stora event, Dark Reign. Secret Invasion fångade mig inte särskilt mycket, men med tanke på vad Bendis avslöjar och hintar till i det här numret så tror jag nog att jag kommer att följa Dark Reign för det här känns lovande, om inte annat för att se när det kommer att brista för Norman Osborn (tro mig det kommer inte dröja länge...).

Secret Invasion: Dark Reign fokuserar på det hemliga möte som man fick se på sista sidan i Secret Invasion #8 där Osborn samlat Doctor Doom, The Hood, Emma Frost, Namor och Loki. Jag ska inte avslöja för mycket men kontentan är att Osborn lovar dem vad de alltdi velat ha. Loki vill ha herraväldet över Asgard, Namor vill återupprätta Atlantis, och Doctor Doom vill ha tillbaka sitt Latveria. Vad Emma Frost vill ha är inte riktigt klart. I utbyte mot detta vill Osborn ha äran för att ha kommit till rätta med dessa fredsstörande element.

Brian Michael Bendis gör tycker jag ett bra arbete här och han får också mig se lite annorlunda på Secret Invasion. Inte som en enskild event utan som första akten i ett en större historia, vilket i mitt tycke gör att Secret Invasion lite mer lättförstådd. Men Bendis tolkning av Namor i det här numret långt ifrån den allmänna bilden av den självsäkre, arrogante atlantiske kungen. Inget av hur Bendis porträtterar Namor känns kungligt. Det samma kan sägas om Alex Maleevs illustrationer av samma karaktär. Läste i en annan recension av det här numret där recensenten störde sig på att han tyckte att Namor var allt för lik Maleev själv. Hur vidare det stämmer eller inte vet jag inte, men jag håller med om att det är något av ett störningsmoment.

Frånsett dessa mindre skönhetsfel så är Secret Invasion: Dark Reign en helt ok tidning och känns som en bra brygga mellan Marvels två events. Den får i alla fall mig att bli mer nyfiken på Dark Reign än vad jag var innan. Frågan är bara om det är en bra eller dålig sak?


X-Men/Spider-Man #2 ("Last Hunts")
Förlag: Marvel Comics
Författare: Christos Gage
Illustratör: Mario Alberti

Det första nummret i den här miniserien visade sig vara riktigt trevlig läsning och nummer två fortsätter i samma anda. Storyn i det här nummret utseplar sig ett par efter det som hände i första nummret. Ni som har koll på ett mutant-historia kommer att känna igen er. Den utspelar sig något efter Kraven's Last Hunt och mitt under Mutant Massacre.

Christos Gage tycker jag gör ett bra jobb här. Team-ups mellan Spider-Man och X-Men har gjorts i massor, men Gage tycker jag lyckas undvika de värsta fallgroparna med sådana historier och ändå få till en story som känns rätt fräsch. Dessutom är det hela kryddat med en del rätt skön humor. Jag skrattade gott åt Spider-Mans kommentar om hur freaky det skulle vara att ha en klon av sig själv springandes omkring, detta efter de just upptäckt kloner av de ursprungliga X-Men. Är det någon som har haft det problemet så är det Spider-Man själv.

Men den riktiga grädden på moset så att säga i det här nummret är Mario Albertis illustrationer. Mycket detaljer och förbannat snyggt. Förra veckan hyllade jag Jay Anacletos arbete på Marvels: Eye of the Camera, och frågan är om inte Alberti är på samma nivå, eller kanske till och med bättre, trots att han ar en stil som skiljer sig markant från Anacletos.

På det hela taget tycker jag att X-Men/Spider-Man är en av det bättre och mer läsvärda miniserierna just nu och det ska bli spännande att läsa de två avslutande numren och se vad det är som Mister Sinister har på gång.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har också svårt att se hur Emma Frost passar i detta. Ska bli intressant att se vad det leder till.

X-men/Spider-man har jag helt hoppat över. Är generellt rätt trött på alla dessa tillbakablickar a la First Class. Men det låter som ett misstag att göra? Kanske ska köpa den i alla fall.

Lyssnade för övrigt på Marvels podcast om Dark Reign där man fick lite mer förståelse för hur Bendis tänkte med att ge Osborn total makt efter SI. Tydligen finns det en hel del kritik mot det nutida Amerikanska samhällsklimatet i just det beslutet. Rekommenderas att lyssna på.

Johan Dohrman sa...

Tack för tipset! Jag ska kolla in Podcasten så fort jag får tid och möjlighet.

Jag tycker du kan ge X-Men/Spider-Man en chans i alla fall. Den är bra mycket bättre än X-Men First Class.

Anonym sa...

Då ska jag nog beställa den. Eller vänta på trade. Vi får se.

Jag gillade X-men First Class när jag började läsa den, men tröttnade rätt fort. Den upprepade sig lite för mycket och hade kanske väl barnslig ton ibland.