söndag 30 november 2008

Veckans serier - vecka 48

Batman #681 ("Batman R.I.P. Finale: Hearts In Darkness")
Förlag: DC Comics
Författare: Grant Morrison
Illustratör: Tony S. Daniel

Det har varit mycket snack om Grant Morrisons Batman R.I.P. och nu när storyn har kommit till slutet så kan jag kan jag säga att om man gillar Batman så är Batman R.I.P. inte, i min mening, värt besväret att läsas. Det är egentligen ganska konstigt då Morrison senaste projekt, All-Star Superman, skapade en av de bästa Superman-historier som gjorts på senare år och visade att Morrison verkligen förstod vad Superman egentligen handlade om. Detta tycker jag inte kan sägas om Batman R.I.P.

Egentligen är det inte direkt historien det är fel på, som är halvbra. Det som är felet är Morrison här förvrider att det som gör Batman till den han är, vilket blir totalt fel och mer än en gång när jag läste det här numret så tänkte jag "Vad i helvete!?". Hans tolkning av Jokern är bara helt fel och framstår här som en fullständigt psykotisk vetvilling och inte den nemesis till Batman som han verkligen är. Att sedan också ta tillbaka Bruce Waynes far, Thomas Wayne, från de döda och göra honom till en riktigt skit är ytterligare ett fullständigt idiotiskt initiativ av Morrison.

Att DC Comics överhuvudtaget låter Morrison skriva en sån här historia som inte behandlar en av företagets mest kända karaktärer med den respekt sin den förtjänar känns väldigt konstigt. Med tanke på framgångarna med de två senaste Batman-filmerna och att intresset för Batman är högre än på mycket länge så finns det ingen anledning till att ta död på Bruce Wayne/Batman. Det hela börjar lukta reklamjippo i stil med då man tog död med Superman i mitten av 90-talet bara för att återuppliva honom ett halvår senare.

Sammanfattningsvis så har Batman R.I.P. varit en halvdan story arc med en hel del idiotiska detaljer och omskrivningar av vad som gör Batman till den han är. Mitt tips är att vi inom ett år kommer att få se en retcon som kommer att eliminera dessa händelserna och återställa kontinuiteten till vad den var innan Batman R.I.P. började. Att ersätta Bruce Wayne som Batman med någon annan är som sagt fullständig idioti och kommer aldrig att funka. Batman är så mycket mer än bara en person i mask och mantel.

2 kommentarer:

junkultur sa...

Så vad är dealen här egentligen? Är Bruce Wayne död? Har googlat runt lite (typ 30 sekunder) och det verkar vara rätt tvetydigt. Vad gäller?

Johan Dohrman sa...

Det är tvetydigt. Ska man tro serien så crashade han med en helikopter men ingen kropp visades, vilket får mig att tro att han egentligen inte är död.