torsdag 27 november 2008

Marvel Super Heroes Secret Wars

Marvel Super Heroes Secret Wars, eller bara Serect Wars som den kanske är mer känd som, skriven av Jim Shooter och illustrerad av Mike Zeck blev den första stora crossovern i serietidningssammanhang. Crossovers hade visserligen funnits långt tidigare, men då oftast bara under två-tre nummer eller så. I Secret Wars satsade Jim Shooter stort och resultatet blev en 12-delar lång miniserie (från maj 1984 till april 1985) och i stort sett samtliga Marvel-karaktärer vid den tiden var med på ett hörn.

Det kanske enskilt mest minnesvärda ögonblicket i Secret Wars är när Spider-Man i Secret Wars #7 byter den gamla röda och blå färgade dräkten till en ny svart dräkt, den som senare kommer att ställa till med en hel del problem för vår käre väggkrypare och senare också ge upphov till Venom.

Secret Wars kanske inte var så omskakande för Marvel-universumet på samma sätt som senare stora crossovers, men då den var först så tycker jag att den har en given plats som milstolpe i seriehistorien och som ett klassiskt serieögonblick.

1 kommentar:

junkultur sa...

Jag älskar Secret Wars. Fullkomligt älskar. Läste den på svenska när jag var liten och det har väl satt sina spår. Det har dock gått lite trögt att köpa upp mig på det amerikanska utgåvorna.

Men ska man vara petig så är väl det väl egentligen inte en crossover. Snarare en väldigt lång miniserie som fick konsekvenser på en del titlar efter att den avslutats. Secret Wars II var dock en riktig crossover.