torsdag 7 augusti 2008

The Ultimates 2 - En riktigt bra serie som växer

Jag har tidigare nämnt Mark Millar och Brian Hitchs The Ultimates 2 (Ultimates-universumets version av The Avengers) men där jag tipsade om online-bokhandeln The Book Depository. Men igår på vägen hem från jobbet kom jag att tänka på serien och hur fantastikt bra den är. Uppföljaren Ultimates 3 av Jeph Loeb och Joe Madureira började lovande men har sedan inte hållit måttet. Dessutom saknas många av de kvalitéer som gör Millar och Hitch version så fantastiskt. Jag tänker främst då på det underbara karaktärsdjupet som Millar har fått till. Visst, det finns många stora och spektakulära actionscener, men det är karaktärerna som är den stora grejen i Ultimates 2. Från Captain Americas problematik med att vara en man som känner att han inte hör hemma i den moderna världen och Bruce Banners tragiska kamp mot sitt inneboende monster, Hulk. Men det som fångade mig mest är Thor som i genom sin bror Lokis manipulationer nästan shälv blir övertygad om att hans identitet som åskguden i nordisk mytologi är en produkt av psykotiska vaneföreställningar, till och med så pass att man som läsare börjar tveka.

Man kan kort sagt säga att det som skiljer Ultimates 2 från Ultimates 3 är ett ord. Djup. Djup både vad gäller story och vad gäller karaktärernas utveckling genom den 13 nummer långa miniserien. Just nu så skulle jag vilja utnämna Ultimates 2 till något av det absolut bästa som kommit till genom Marvels Ultimate Universium, och jag tycker att det är bra synd att Millar och Hitch inte fick möjligheten att göra Ultimates 3 och få till en trilogi av det hela.

6 kommentarer:

Geekporr sa...

Jag kan aldrig höra eller säga nog bra saker om Ultimates 1 & 2.

Johan Dohrman sa...

Varför?

Geekporr sa...

För att det är så bra? Låt mig omformulera samma mening: Jag kan aldrig få nog av att höra eller säga bra saker om Ultimates 1 & 2.

Johan Dohrman sa...

Ok, missuppfattade dig lite där. :)

junkultur sa...

Bookdepository, vilket jävla stjärnställe! Jag sitter med Captain America Omnibusen i mitt knä nu. Fy fan vad fett den är. Jag kan bara inte fatta hur de kunde sälja den så billigt. 360 spänn för en bok som har 75 dollar som coverprice. Jag är fan på moln just nu. Tack för tipset!

Johan Dohrman sa...

Kul att man kunde vara till hjälp och mycket nöje med Captain America. På tal om Bookdepository så dom, som du säger snuskigt billiga och jag kommer nog att lägga en beställning där på Starman Omnibus idag. Cirka 200 spänn är inte alls illa för en sådan bok.