söndag 22 februari 2009

Veckans serier - vecka 8 (100:e inlägget!!)

Idag firar Seriehyllan sitt 100:e inlägg och det firas med två nya färska rencensioner, den här veckan av två Marvel Comics serier, Amazing Spider-Man #587, som verkar a hämtat sig väldigt bra sedan One More Day-fiaskot, och nya Dark Avengers #2.

Amazing Spider-Man #587 ("Character Assassination, Part Three")
Förlag: Marvel Comics
Författare: Marc Guggeinheim
Illustratör: Barry Kitson

Jag tror vi nu helt kan glömma hela debaclet med One More Day, för enda sedan denna omdiskuterade rebooten av Spider-Man så har kvalitén på historierna varit i stigande. Spider-Man har blivit spännande igen, och det mycket tack vare att Marc Guggeinheim har tagit Spidey i viss mån tillbaka till grunden, till det som verkligen gjorde Spidey populär. Amazing Spider-Man #587 andas gammal klassisk Spider-Man mycket tack vara
Guggeinheim men också John Romita Jr, men samtidigt så har man också lyckats att hålla Spider-Man modern och inte minst spänannde. En svår balansgång men en som Guggeinheim och Romita klarar av.

I detta nummer, den tredje delen i den pågående story arcen Character Assassination bollar Guggeinheim med flera bollar samtidigt, hoppandes dels mellan det pågående borgmästarvalet i New York, nya avslöjande om det så kallade spider-tracer killings, men merparten av numret upptas av att Spider-Man nu blivit arresterad av Polisen och ställd inför rätta. Till Spideys hjälp dyker Matt Murdock/Daredevil upp för att hjälpa till med den rättsliga problematiken.

Jag måste säga att Marc Guggeinheim verkligen har fått till samspelet mellan Spider-Man och Daredevil här och jag skrattade gott både en om två gånger åt en del sköna repliker från de båda. Ett exempel är Daredevils replik till en av poliserna efter att han avbrutit deras förhör med Spider-Man: "I'm a bild lawyer with a history of incarceration and personal tragedy. What in that make-up makes you think I have a sense of humor?". Ni som känner till vad Daredevil fått utstå de senaste åren förstår säkert vad han menar...

Efter One More Day så bojkottade jag i stort sett Amazing Spider-Man i protest mot det ändringar som gjordes, men de senaste månaderna så har jag sneglat på ett nummer här och ett nummer där av tidningen och insett att Amazing Spider-Man nu är bättre än på länge. Så jag tror ni nu alla kan förpassa One More Day till glömskan mörkaste vrår och fokusera på vad som händer Spidey här och nu. Bra serier är ju trots allt bra serier.


Dark Avengers #2
Förlag: Marvel Comics
Författare: Brian Michael Bendis
Illustratör: Mike Deodato

Dark Avengers #2 får nog betecknas som veckans bästa serie. Brian Michael Bendis och Mike Deodato ger oss här ett spektakulärt nummer där Dark Avengers strax efter presskonferensen i förra numret beger sig till Latveria för att hjälpa Doctor Doom som är anfallen av en seriöst förbannad Morganna Le Fey och under striden som följer visar Bendis med all tydlighet att dessa Avengers inte är rädda att ta till drastiska metoder för att lösa sina problem.

Jag läste i en amerikansk recension av det förra numret där recensenten tyckte att Dark Avengers kändes som Thunderbolts men med lite bättre marknadsföring. Visst kan man se tydliga kopplingar mellan de två titlarna. I stort sett hälften av medlemmarna i Dark Avengers är ju tidigare medlemmar av Thunderbolts. Också de dysfunktionella dragen, både i teamet och bland karaktärerna, är något som Dark Avengers delar med Thunderbolts, men jag tycker att Bendis ändå lyckas särskilja de två och Dark Avengers är, i alla fall hittills, tillräckligt stark för att stå stadigt på egna ben.

Det återstår att se vad Bendis har för planer för Dark Avengers framöver men jag tycker att serien har fått en riktigt bra start så här långt. Mike Deodato bjuder på massor av ögongodis i det här numret med sina knivskarpa illustationer och visar att han just nu kanske är den bäste illustratör Marvel har i still stall. Titta bara på helsidesbilden där The Sentry gör processen kort med Morgana. Utsökt!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Sorry, glömt att gratta på jubileumet. Grattis!!!

Johan Dohrman sa...

Tack så mycket!

Magnus sa...

Grattis! Jag uppskattar verkligen din blogg!