söndag 1 februari 2009

Veckans serier - vecka 5

Superman #684 ("The Mind of Rudy Jones")
Förlag: DC Comics
Författare: James Robinson
Illustratör: Jesus Merino

Superman #684 är dels en epilog till New Krypton-arcen och dels en fokusering på en av Supermans skurkar (som en del i DC:s Faces of Evil), Parasite. Parasite är inte någon av mina favoriter av Supermans många nemesis men James Robinson lyckas här få mig i alla fall någorlunda intresserad av Parasite som karaktär, som här tycks ha hittat en ny källa till energi, nämligen Mon-El som för tillfället är
fast i The Phantom Zone.

Men så mycket mer tid spenderas inte på Parasite utan efter ungefär halva tidningen börjar Robinson att försöka knyta ihop lite överblivna lösa trådar från New Krypton-arcen. Vi får bland annat se Guardian som nu tagit kontrollen över Science Police som deras ledare. De kryptoniska hjältarna Nightwing och Flamebird har ett mystiskt möte med Flash (Jay Garrick) som lovar att hjälpa dem, dock oklart med vart. Superman beger sig i slutet av nummret till New Krypton för att konfrontera Alura med nyheten att General Zod och dennes följeslagare och flytt från The Phantom Zone och Alura avslöjar kallt att det är hon som frigivet Zod och gjort honom till överbefälhavare för New Kryptons armé.

Det blir väldigt mycket ihopknytande av trådar från New Krypton-arcen och fastställa de nya förutsättningarna i Supermans värld i detta nummer. Något som skulle ha kunnat bli väldigt tråkigt att läsa men James Robinson uppehåller sig här vid de olika delarna inte längre än vad som är nödvändigt och undviker på så sätt att det blir tråkig eller trist läsning. Men det är inte heller fråga om någon fantastisk läsupplevelse heller utan Robinson gör här ett helt ok jobb, varken mer eller mindre.

Jesus Merino är en illustatör som jag inte känner till så mycket om eller har sett så mycket av. Men här gör han ett, enligt mig, väldigt bra arbete. Det är snyggt tecknat och väldigt stilrent och snyggt.

Superman #684 gör ett bra jobb med att ordna upp en del lösa trådar från New Krypton samtidigt som Parasite-storyn i början är rätt så intressant i sig. Men på det stora hela så är Superman #684 bara en ok serietidning. Det blir lite för mycket setup för att det här ska bli riktigt bra och intressant.

Legion of Super-Heroes #50 ("Hack the Infinity Net! - Enemy Manifest Conclusion")
Förlag: DC Comics
Författare: Justin Thyme
Illustratör: Ramon Bachs

Det sista numret av denna omgång av Legion of Super-Heroes är minst sagt underligt. Har man läst de två senaste nummren, och särskilt det senaste numret, så kommer man att klia sig ordentligt i huvudet och undra vad fasiken det är om pågår. För händelserna i de två senaste nummren, där Princess Projecta verkar fått psykbryt och ger sig på sina gamla team-medlemmar, ignoreras totalt i det här numret och istället väljer författaren Justin Thyme att fokusera på den parallella historien i de föregående numren om invaderande virtuella utomjordingar. Inte direkt särskilt upphetsande material...

Justin Thyme föresten... Var fasiken kom han ifrån?? Legion-veteranen Jim Shooter har ju sedan nummer 37 författat Legion of Super-Heroes, så varför har han nu helt plötsligt fått flytta på sig och ge plats för Justin Thyme. Varför kan man fråga sig? Shooter har i intervjuer sagt att den nuvarande story arcen (Enemy Manifest) skulle ha avslutats i och med nummer 54, alltså om ytterligare fyra nummer. Men DC bestämde sig för att 50 nummer fick räcka och då kallade man in Thyme för att så att säga knyta ihog säcken. Men det finns bra och det finns dåliga sätt att avsluta en serie och det är tveklöst ett skolexempel på hur man inte ska avsluta en serie.

Inga kommentarer: