söndag 19 oktober 2008

Veckans serier - vecka 42

Young X-Men #7 ("The Other")
Förlag: Marvel Comics
Författare: Marc Guggenheim
Illustratör: Ben Oliver

Ibland när man läser nya serietidningar så undrar vad i hela friden de inblandade egentligen tänkte på och varför igen, så att säga, drog i handbromsen innan tidningen gått i tryck. Just detta hände mig den här veckan när jag bestämde mig för att testa senaste numret av Young X-Men. Det är sällan jag blir förbannad då jag läser serier, men nu blev jag det. Vad i helsike tänkte editorn Daniel Ketchum på då han godkände de här numret för tryck!? Marc Guggenheims story är väl hyfsad, även om det finns element i storyn som jag inte gillar. Det räckte väl med en Krakoa så varför ska vi helt plötslig ha flera stycken? Underligare blir det när fighten mot Krakoa(s) mer eller mindre är en sidohandling och inte har särskilt mycket att göra med storyn egentliga premiss.

Men vad som verkligen drar ner betyget på det här numret är Ben Olivers illustrationer. Det ser ofärdigt ut och det hela avrundas med en färgpalett som kraftigt domineras av lila och rosa. Kort sagt, det ser gräsligt ut! Nej, teamet bakom Young X-Men får verkligen ta sig i kragen till kommande nummer och lyfta standarden rejält om jag ska läsa fler nummer av tidningen. För tillfället så avråder jag er bestämt från att köpa Young X-Men. Lägg pengarna på någon annan, bättre tidning.

Titans #6 ("Together, Together Forever")
Förlag: DC Comics
Författare: Judd Winick
Illustatör: Julian Lopez

Judd Winick som författare är lite som en jojo. Han blandar fantastiska arbeten som The Trials of Shazam med mindre bra insatser. Hans första story arc på Titans som avslutas i och med detta nummer ligger någonstans mitt emellan. Storyn om Ravens demoniska halvsyskon har varit rätt ok, även om allt kanske inte har varit på topp. Dessutom har det varit trevligt att se de klassiska medlemmar av Teen Titans tillsammans igen. Tyvärr bjuds det inte på några riktiga höjdpunkter. Ravens kamp med sig själv är stort sett det enda och funkar relativt bra, även den kampen börja kännas gammal och har gjorts bättre tidigare (t.ex. av Marv Wolfman och Geroge Perez i början av 80-talet).

Julian Lopez illustrationer funkar bra och det ser snyggt ut. För det mesta i alla fall för ibland ser det lite spretigt och halvfärdigt ut, något jag inte såg något av i Lopez arbete på Batman and the Outsiders tidigare. Hur det kommer sig kan jag inte svara på, men det skulle kunna bero på tidspress. Sammanfattningsvis kan man säga att Titans #6 är ett lite knaggligt nummer med sina skavanker, men ändå hyfsat ok. Detsamma kan också sägas om hela denna första story arcen.

4 kommentarer:

junkultur sa...

Oj, hårda ord om Young X-men. Jag har inte läst det här numret, men däremot det förra. Det är också illustrerat av Ben Oliver. Han tillhör kanske inte det absoluta toppskiktet av serietecknare, men SÅ dålig är han väl ändå inte? Jag tycker förlagen släpper iväg saker som är betydligt sämre än det Oliver gör.

Johan Dohrman sa...

Det har nog en hel del med tycke och smak att göra men Olivers still är inte något som jag tycker ser snyggt ut. Jag uppskattar lite mer "renare linjer" om du förstår vad jag menar.

junkultur sa...

Nu har jag slutligen läst detta, och jag håller delvis med dig i din kritik mot Oliver. Men i detta nummer, till skillnad från det förra som jag jämförde med, tuschar Oliver själv. Något han tydligen inte är särskilt bra på. Även färgläggning görs av en annan färgläggare än den i nummer 7. Tänk att det påverkar kvaliteten så så mycket.

Johan Dohrman sa...

Ja, illustationer och tuschning utgör ju en ganska stor och viktigt del av serier.