onsdag 15 augusti 2007

Marvel vs. DC – vilka är bäst? (Del 1 av 2)

Egentligen är detta ganska oviktigt, är man ett fan av serier så läser man det mesta oavsett om det kommer från det ena eller det andra förlaget. Men för skojs skulle så tänkte jag ändå ge mig på en lite jämförelse förlagen emellan och se vilken som varit bäst under de senaste fyrtio åren. Självklart är detta långt ifrån någon objektiv jämförelse utan följer helt mitt eget tycke och smak. Men nog pratat, nu kör vi igång. Först ut – 1960-talet.


1960-talet: Det här årtiondet går utan tvekan till Marvel Comics. Medan DC Comics, i mitt tycke inte kom med särskilt mycket nytt, vare sig kreativt eller annat så verkade det spruta av kreativitet oss nybildade Marvel Comics. Stan Lee hade ett finger med i det mesta och tillsammans med medarbetare som t.ex. Jack Kirby och Steve Ditko skapade han en mängd nya, klassiska titlar som Fantastic Four, The Avengers, Amazing Spider-Man, The Increedible Hulk och X-Men. Samtliga titlar som skapat många underbara och minnesvärda karaktärer (de flesta är kvar än idag). 1-0 till Marvel Comics!
Marvel: 1 DC: 0




1970-talet: Sjutiotalet är ett årtionde där det är långt mycket svårare att hitta någon klar vinnare. Både DC och Marvel gör fina insatser i sina respektive serier. DC fick stora framgångar med Green Lantern/Green Arrow (O’Neil & Adams) och med arbetet på Batman-titlarna, lett av Denny O’Neil, Marshall Rogers, Neal Adams och Steve Englehart, där man som sagt lyckades rädda Batman från att fall i glömska och åter göra honom populär. Marvel Comics å andra sidan hade det flesta av sina framgångar under sjutiotalet i slutet av årtiondet. I och med att John Romita Sr. tog över Amazing Spider-Man efter Steve Ditko, nådde man oanade höjder av framgång, och än idag så är Romita intimt förknippat med Spider-Man.

Efter att blivit nedlagd i slutet av 60-talet återkom X-Men i en ny tappning under titeln Uncanny X-Men och författaren Chris Claremont och illustratören John Byrne lyckades göra de tidigare inte allt för populära mutanterna till en av Marvels bäst säljande. Ungefär samma sak lyckades en ung Frank Miller med då åtog sig den lite bortglömda karaktären Daredevil, gjorde om honom och fick en stor framgång. Så sjuttiotalet är svår att finna en vinnare i. Både Marvel och DC är starka under detta årtionde så jag tänker ge båda varsin poäng och förklara 1970-talet för oavgjort!
Marvel: 2 DC: 1


1980-talet: Åttiotalet är ett långt mycket enklare årtionde att utse en vinnare mellan Marvel och DC än det föregående årtiondet. Egentligen kan det här bara gå på ett sätt och det är med en promenadseger för DC Comics. Visserligen presterade en hel del bra material under åttiotalet så t.ex. utmärkta Secret Wars I & II. Men det räcker inte på långa väger för att slå det Marv Wolfman och George Perez åstadkom 1985 med den enorma crossovern Crisis on Infinite Earths som gjorde om DC-universumet i grunden. Någonting liknande hade aldrig tidigare gjorts i seriesammanhang och Infinite Earths blev en omedelbar klassiker, och i och med DC:s senaste projekt (Infinite Crisis och kommande Final Crisis) är den åter aktuell.
Men det är inte bara Crisis on Infinite Earths som ger DC segern under åttiotalet. Frank Miller, som i slutet av sjuttiotalet och början av åttiotalet hade arbetat med Daredevil för Marvel gick nu till DC och tog sig an Batman i två olika historier: Batman: Year One (tillsammans med David Mazzucchelli som illustratör, 1987) och The Dark Knight Returns (1986). Särskilt The Dark Knight Returns blev enormt framgångsrik och Miller, i likhet med O’Neil och Adams, lyckades gestaltade Batman i en ny version som var mer realistisk än tidigare, men också mer våldsam. Alltså en seger för DC Comics!
Marvel: 2 DC: 2
Nästa vecka fortsätter matchen mellan DC Comics och Marvel Comics. Då gäller det nittotalet och det första årtiondet av 2000-talet. Så fortsättning följer nästa onsdag!

Inga kommentarer: