torsdag 23 augusti 2007

Marvel vs. DC – vilka är bäst? (Del 2 av 2)

Jag ber om ursäkt för att detta inlägg är lite försenat, men det blev inte riktigt kart i tid. Men hur som helst så är det nu färdigt så mycket nöje!


90-talet: Nu börjar vi närma oss slutet av denna ”tävling”. Vem, Marvel eller DC, kommer att vinna striden om nittiotalet? Jag måste nog erkänna att jag från detta årtionde mest har läst serier från Marvel så ni kan nog gissa vart detta kommer att sluta… Hur som helst, vad hände i serierna under nittiotalet? Ja två historier som jag omedelbart kommer att tänka på är Marvels gigantiska Onslaught Saga och den efterföljande storyn Heroes Reborn, fina historier som bjöd på bra storys och fina illustrationer. Dessutom ser jag nittiotalet som något av ett X-Men årtionde, särskilt i slutet av nittiotalet då Marvel gav oss underbara The Magneto War och The Hunt for Xavier. Båda två tillhör fortfarande nog av det bästa jag läst vad gäller X-Men.

Men DC då? Hade de inte alls någonting bra under nittiotalet? Jo, det hade de. Faktum är att DC Comics skapade en världsnyhet 1993 då man tog livet av sin äldsta karaktär, Superman, i historien The Death of Superman. Men The Man of Steel var inte död länge utan, som så ofta i seriernas värld, återuppstod från det döda.

Överlag så tycker jag att kvalitén på Marvels serier under nittiotalet överstiger DC:s under samma period och därför så vinner Marvel ronden om nittiotalet.

Marvel: 3 DC: 2



2000-talet: Vad kan man säga om DC och Marvels insatser under det första årtiondet av 2000-talet, vilket det fortfarande är tre år kvar på? Rent generellt för båda är att man fått fram flera mycket bra storylines, mycket tack vare väldigt duktiga författare som t.ex. Grant Morrison, Geoff Johns, Joss Whedon, Ed Brubaker, mfl. DC började 2004 lägga grunden för Infinite Crisis (som har starka kopplingar till klassiker Crisis on Infinite Earths) i ett antal olika storylines så som Identity Crisis, Day of Vengeance, The Rann-Thanagar War och The OMAC Project. Efter de omvälvande händelserna i Infinite Crisis tog serien 52 över och berättade historien om det förlorade året i DC:s universum efter Crisis. Just nu har DC börjat nedräkningen (i och med Countdown) till den sista delen det som nu beskrivs som en trilogi (med Crisis on Infinite Earths och Infinte Crisis som de två första delarna), nämligen Final Crisis. Vad som kommer att hända i Final Crisis får vi vänta tills 2008 innan vi vet.

Marvel då? Vad har de producerat under 2000-talets första sju år? Det första man kommer att tänka på är den massiva storylinen Civil War, där ett inbördeskrig utbryter mellan Marvels superhjältar och alla tvingas välja sida. Vänner har nu blivit fiender. Civil War avslutades ungefär i slutet av 2006 men effekterna av konflikten är klart synliga i samtliga av Marvels titlar just nu.

En annan omvälvande storyline som Marvel publicerat är Decimation. Storyn är en direkt fortsättning på händelserna i House of M och premissen är denna att antalet mutanter i världen nu helt plötsligt sjunkigt från flera tusen till cirka 200. Decimation är utmärkt och bättre tycks det bli i Marvels kommande X-Men storys som Endangered Species och Messiah Complex.

Även om Marvel har publicerat en hel del riktigt bra material de senaste åren så anser jag att DC har varit strået vassare på de flesta plan. Jag älskar Identity Crisis, Infinite Crisis och 52 som är helt underbara att läsa. Sedan ska man inte glömma bort vad DC gjort med enskilda titlar där Green Lantern är ett lysande exempel där man nu återupplivat Hal Jordan som Green Lantern. Dessutom verkar den pågående storynlinen i Green Lantern och Green Lantern Corps (The Sienstro Corps War) vara något alldeles speciellt. Alltså går poängen till DC Comics, vilket alltså innebär att matchen blir oavgjord!

Marvel: 3 DC: 3

Inga kommentarer: