torsdag 2 augusti 2007

Neal Adams – En Batman-legend


Den sextiosexåriga illustratören Neal Adams hör till en av legenderna i serietidningsbranschen. Han började sin karriär ganska blygsamt som assistent på olika seriestrippar (bland annat välkända Rip Kirby) innan han 1968 började arbeta för DC Comics och fick en omedelbar framgång med karaktären Deadman i tidningen Strange Adventures.

Framgången med Deadman ledde till att han fick arbete oss DC:s huvudkonkurrent Marvel Comics där han ett kort tag jobbade på serietidningen X-Men tillsammans med författaren Roy Thomas. Tyvärr lades X-Men ner efter nummer 63 (december 1969), men de samarbetade även på storyn The Kree-Skrull War vilken ingick i The Avengers nr. 93-97 vilket ledde till stor framgång och som anses vara något av det bästa som Marvel producerat under perioden.

I början av 1970-talet återkom Neal Adams till DC Comics och parades ihop med författaren Dennis ”Denny” O’Neil. Tillsammans tog de sig an karaktärerna Green Arrow och Green Lantern, placerade dem i en och samma tidning och lät dem göra en road-trip genom USA. Tidningen ledde till en viss kontrovers eftersom O’Neil skrev historier fyllda av kritik och kommentarer om det amerikanska samhället.Green Lantern vol. 2 #76 (April 1970)


Efter Green Lantern/Green Arrow tog Adams och O’Neil sig an en av DC Comics äldsta karaktärer, nämligen Batman som skapats av Bob Kane 1939. De gjorde om karaktären och tog honom helt bort ifrån den lite knasiga stil och känsla som kännetecknat Batman under 60-talet (mycket tack vare TV-serien med Adam West som Batman) och tog honom mer tillbaka till rötterna med en mörkare och hotfullare känsla och stil än tidigare.

Adams jobbade under större delen av 70-talet på DC Comics olika Batman-titlar och hans illustreringar av The Dark Knight har präglat den moderna bilden av Batman. Mycket tack vare hans arbete med Batman har Neal Adams verkligen blivit en legend inom serietidningsbranschen och en favorit oss fansen. En fingervisning om hans storhet och popularitet är att DC Comics har samlat och gett ut samtliga Batman-nummer som Adams arbetat på i tre fina inbundna böcker (Batman Illustrated), vilka alla finns utgivna på svenska under titeln Batman – Klassiska serier.

Neal Adams tillhör en av mina absoluta favoritillustratörer, främst för hans arbete med Batman. Det är en njutning att titta på hans illustrationer, titta bara på klassiska Daughter of the Demon från 1971. Fantastiska bilder! Dessutom är Neal Adams, tillsammans med Dennis O’Neil, skapare av en de bästa Batman-skurkarna i modern tid, Ra’s al Ghul. Just nu arbetar Neal Adams mest med egna serietidningsprojekt utanför DC och Marvel Comics men återkommer lite då och då, mest som omslagsillustratör.

Inga kommentarer: