onsdag 8 augusti 2007

Dennis ”Denny” O’Neil


Förra veckan skrev jag om illustratören Neal Adams och hans karriär. Den här veckan står en av Adams främsta medarbetare, författaren Dennis ”Denny” O’Neil, i fokus.

O’Neil växte upp i S. Louis, Missouri och började efter en kort tid i flottan att skriva för en mindre lokal tidning där hans arbete uppmärksammades av Roy Thomas, en av författarna på Marvel Comics. Thomas föreslog att O’Neil skulle göra Marvels författartest, vilket innebar att sätta dialog till ett fyra sidors utdrag ur Fantastic Four. O’Neils bidrag imponerade på Marvels grundare, legenden Stan Lee, tillräckligt mycket för att erbjuda honom arbete.

Dock blev det en relativt kort period på Marvel Comics för Dennis där han bland annat skrev sex nummer av Dr. Strange samt ett nummer av Daredevil innan han började arbeta på Charlton Comics, där han arbetade under Dick Girodano och skrev under pseudonymen Sergius O’Shaugnessy i ett och ett halv år.

När Girodano 1968 blev erbjuden jobb som redaktör på DC Comics så tog han med sig ett antal av Charltons författare, däribland Dennis O’Neil. O’Neil kom alltså till DC Comics i slutet av 60- och början på 70-talet, en period präglad av stor kreativ förändring oss DC. I början av arbetet på DC Comics skrev han ett flertal nummer av serien The Creeper, om en ny hjälte (skapad av medskaparen av Spider-Man, Steve Ditko) med samma namn. Efter The Creeper arbetade han på Wonder Woman och Justice League of America. Wonder Woman blev ingen större framgång, kanske för att O’Neil bland annat tog bort hennes krafter, kastade ut henne från Amazonernas samhälle. Bättre lycka hade han med Justice League där han introducerade socialt och politiskt präglade historier, något som skulle komma att prägla flera av hans senare verk, t.ex. arbetet på Green Lantern/Green Arrow där han också för första gången kom att arbeta tillsammans med Neal Adams.

Under 1970-talet gör han det arbete som han är mest känd för, nämligen som författare och senare redaktör för Batman. Sextiotalets Batman hade, som jag nämnde förra veckan, lidit en hel del av TV-serien Batman rätt knäppa stil och mycket av den knäppheten återfanns i serierna vilken man i slutet av 60-talet börjat tröttna på av försäljningssiffrorna att döma. DC funderade allvarligt på att lägga ned Detective Comics, den ledande Batman-serietidningen, och O’Neil och Adams gav en sista chans att rädda titeln från nedläggning. De lyckades, och skapade mycket av den bild av Batman som vi har idag. Den mörka, hotfulla men briljanta detektiven som vi alla älskar.

Inga kommentarer: