söndag 14 oktober 2007

Nya friska tag (förhoppningsvis...)

Jag vet att det var ett bar tag sedan jag skrev något överhuvudtaget i den här bloggen. Men nu känner jag att det är dags att ta i med nya tag och skriva mera om det vi alla älskar, nämligen serier. Så till att börja med så tänkte jag tipsa om ett av mina senaste inköp, nämligen den första av fyra volymer som går under namnet Jack Kirby's Fourth World Omnibus.

Jack Kirby var en legend inom serietidningsvärlden. Han var med och skapade serier X-Men, The Incredible Hulk och Fantastic Four. Under sjutiotalet gick han ett tag över till DC Comics och gjorde vad många har kallat hans mästerverk, ett episkt verk som kollektivt brukar kallas för Fourth World. DC Comics har nu i fyra fina inbundna volymer samlat hela Fourth World-sagan i kronologisk ordning. I denna första volym ingår Superman's Pal, Jimmy Olsen nummer 133-139, New Gods 1-3, Forever People 1-3 och Mister Miracle 1-3.

Det här är serieskapande på hög nivå och även om Kirbys Fourth World idag kan kännas lite föråldrad på sina ställen så är det här fantastiskt bra och underhållande. Helt klart värt de nästan 300 kronorna som volym 1 kostar. Jag hade inte tidigare stött på något av Jack Kirby, men det här fick mig verkligen att bli sugen på mer, och de tre kommande volymerna står redan på inköpslistan. Nu gäller bara att få pengarna att räcka till...

Inga kommentarer: