onsdag 29 augusti 2007

Spider-Man: Kraven's Last Hunt

I och med att friidrotts-VM är i full gång borta i Japan så har jag inte haft tid att skriva något längre inlägg den här veckan. Istället blir det ett litet inköpstips. Jag fick hem Spider-Man: Kraven's Last Hunt (omslaget ser ni här till vänster), en klassisk Spider-Man historia som jag och förmodligen många andra ser som en av de bästa historier med Spider-Man som skrivits.

Denna utgåva av klassikerna lär inte göra någon besviken. Snyggt, stilrent omslag i svart och rött och dessutom inbunden (hardcover), att den kostade så lite som 159 kr (oss bokus.se) så får den räknas som ett riktigt fynd.


Jag postar en länk här direkt till boken på bokus.se: http://www.bokus.com/b/9780785123309.html

P.S. Märkte nu att Bokus höjt priset på boken med tio kronor, men det är fortfarande väldigt billigt. D.S.

torsdag 23 augusti 2007

Marvel vs. DC – vilka är bäst? (Del 2 av 2)

Jag ber om ursäkt för att detta inlägg är lite försenat, men det blev inte riktigt kart i tid. Men hur som helst så är det nu färdigt så mycket nöje!


90-talet: Nu börjar vi närma oss slutet av denna ”tävling”. Vem, Marvel eller DC, kommer att vinna striden om nittiotalet? Jag måste nog erkänna att jag från detta årtionde mest har läst serier från Marvel så ni kan nog gissa vart detta kommer att sluta… Hur som helst, vad hände i serierna under nittiotalet? Ja två historier som jag omedelbart kommer att tänka på är Marvels gigantiska Onslaught Saga och den efterföljande storyn Heroes Reborn, fina historier som bjöd på bra storys och fina illustrationer. Dessutom ser jag nittiotalet som något av ett X-Men årtionde, särskilt i slutet av nittiotalet då Marvel gav oss underbara The Magneto War och The Hunt for Xavier. Båda två tillhör fortfarande nog av det bästa jag läst vad gäller X-Men.

Men DC då? Hade de inte alls någonting bra under nittiotalet? Jo, det hade de. Faktum är att DC Comics skapade en världsnyhet 1993 då man tog livet av sin äldsta karaktär, Superman, i historien The Death of Superman. Men The Man of Steel var inte död länge utan, som så ofta i seriernas värld, återuppstod från det döda.

Överlag så tycker jag att kvalitén på Marvels serier under nittiotalet överstiger DC:s under samma period och därför så vinner Marvel ronden om nittiotalet.

Marvel: 3 DC: 2



2000-talet: Vad kan man säga om DC och Marvels insatser under det första årtiondet av 2000-talet, vilket det fortfarande är tre år kvar på? Rent generellt för båda är att man fått fram flera mycket bra storylines, mycket tack vare väldigt duktiga författare som t.ex. Grant Morrison, Geoff Johns, Joss Whedon, Ed Brubaker, mfl. DC började 2004 lägga grunden för Infinite Crisis (som har starka kopplingar till klassiker Crisis on Infinite Earths) i ett antal olika storylines så som Identity Crisis, Day of Vengeance, The Rann-Thanagar War och The OMAC Project. Efter de omvälvande händelserna i Infinite Crisis tog serien 52 över och berättade historien om det förlorade året i DC:s universum efter Crisis. Just nu har DC börjat nedräkningen (i och med Countdown) till den sista delen det som nu beskrivs som en trilogi (med Crisis on Infinite Earths och Infinte Crisis som de två första delarna), nämligen Final Crisis. Vad som kommer att hända i Final Crisis får vi vänta tills 2008 innan vi vet.

Marvel då? Vad har de producerat under 2000-talets första sju år? Det första man kommer att tänka på är den massiva storylinen Civil War, där ett inbördeskrig utbryter mellan Marvels superhjältar och alla tvingas välja sida. Vänner har nu blivit fiender. Civil War avslutades ungefär i slutet av 2006 men effekterna av konflikten är klart synliga i samtliga av Marvels titlar just nu.

En annan omvälvande storyline som Marvel publicerat är Decimation. Storyn är en direkt fortsättning på händelserna i House of M och premissen är denna att antalet mutanter i världen nu helt plötsligt sjunkigt från flera tusen till cirka 200. Decimation är utmärkt och bättre tycks det bli i Marvels kommande X-Men storys som Endangered Species och Messiah Complex.

Även om Marvel har publicerat en hel del riktigt bra material de senaste åren så anser jag att DC har varit strået vassare på de flesta plan. Jag älskar Identity Crisis, Infinite Crisis och 52 som är helt underbara att läsa. Sedan ska man inte glömma bort vad DC gjort med enskilda titlar där Green Lantern är ett lysande exempel där man nu återupplivat Hal Jordan som Green Lantern. Dessutom verkar den pågående storynlinen i Green Lantern och Green Lantern Corps (The Sienstro Corps War) vara något alldeles speciellt. Alltså går poängen till DC Comics, vilket alltså innebär att matchen blir oavgjord!

Marvel: 3 DC: 3

onsdag 15 augusti 2007

Marvel vs. DC – vilka är bäst? (Del 1 av 2)

Egentligen är detta ganska oviktigt, är man ett fan av serier så läser man det mesta oavsett om det kommer från det ena eller det andra förlaget. Men för skojs skulle så tänkte jag ändå ge mig på en lite jämförelse förlagen emellan och se vilken som varit bäst under de senaste fyrtio åren. Självklart är detta långt ifrån någon objektiv jämförelse utan följer helt mitt eget tycke och smak. Men nog pratat, nu kör vi igång. Först ut – 1960-talet.


1960-talet: Det här årtiondet går utan tvekan till Marvel Comics. Medan DC Comics, i mitt tycke inte kom med särskilt mycket nytt, vare sig kreativt eller annat så verkade det spruta av kreativitet oss nybildade Marvel Comics. Stan Lee hade ett finger med i det mesta och tillsammans med medarbetare som t.ex. Jack Kirby och Steve Ditko skapade han en mängd nya, klassiska titlar som Fantastic Four, The Avengers, Amazing Spider-Man, The Increedible Hulk och X-Men. Samtliga titlar som skapat många underbara och minnesvärda karaktärer (de flesta är kvar än idag). 1-0 till Marvel Comics!
Marvel: 1 DC: 0




1970-talet: Sjutiotalet är ett årtionde där det är långt mycket svårare att hitta någon klar vinnare. Både DC och Marvel gör fina insatser i sina respektive serier. DC fick stora framgångar med Green Lantern/Green Arrow (O’Neil & Adams) och med arbetet på Batman-titlarna, lett av Denny O’Neil, Marshall Rogers, Neal Adams och Steve Englehart, där man som sagt lyckades rädda Batman från att fall i glömska och åter göra honom populär. Marvel Comics å andra sidan hade det flesta av sina framgångar under sjutiotalet i slutet av årtiondet. I och med att John Romita Sr. tog över Amazing Spider-Man efter Steve Ditko, nådde man oanade höjder av framgång, och än idag så är Romita intimt förknippat med Spider-Man.

Efter att blivit nedlagd i slutet av 60-talet återkom X-Men i en ny tappning under titeln Uncanny X-Men och författaren Chris Claremont och illustratören John Byrne lyckades göra de tidigare inte allt för populära mutanterna till en av Marvels bäst säljande. Ungefär samma sak lyckades en ung Frank Miller med då åtog sig den lite bortglömda karaktären Daredevil, gjorde om honom och fick en stor framgång. Så sjuttiotalet är svår att finna en vinnare i. Både Marvel och DC är starka under detta årtionde så jag tänker ge båda varsin poäng och förklara 1970-talet för oavgjort!
Marvel: 2 DC: 1


1980-talet: Åttiotalet är ett långt mycket enklare årtionde att utse en vinnare mellan Marvel och DC än det föregående årtiondet. Egentligen kan det här bara gå på ett sätt och det är med en promenadseger för DC Comics. Visserligen presterade en hel del bra material under åttiotalet så t.ex. utmärkta Secret Wars I & II. Men det räcker inte på långa väger för att slå det Marv Wolfman och George Perez åstadkom 1985 med den enorma crossovern Crisis on Infinite Earths som gjorde om DC-universumet i grunden. Någonting liknande hade aldrig tidigare gjorts i seriesammanhang och Infinite Earths blev en omedelbar klassiker, och i och med DC:s senaste projekt (Infinite Crisis och kommande Final Crisis) är den åter aktuell.
Men det är inte bara Crisis on Infinite Earths som ger DC segern under åttiotalet. Frank Miller, som i slutet av sjuttiotalet och början av åttiotalet hade arbetat med Daredevil för Marvel gick nu till DC och tog sig an Batman i två olika historier: Batman: Year One (tillsammans med David Mazzucchelli som illustratör, 1987) och The Dark Knight Returns (1986). Särskilt The Dark Knight Returns blev enormt framgångsrik och Miller, i likhet med O’Neil och Adams, lyckades gestaltade Batman i en ny version som var mer realistisk än tidigare, men också mer våldsam. Alltså en seger för DC Comics!
Marvel: 2 DC: 2
Nästa vecka fortsätter matchen mellan DC Comics och Marvel Comics. Då gäller det nittotalet och det första årtiondet av 2000-talet. Så fortsättning följer nästa onsdag!

söndag 12 augusti 2007

Captain America tillbaka från det döda?


Vanligtvis uppdaterar jag bloggen varje onsdag, men denna nyhet som jag precis hittade på Newsarama.com var tillräckligt intressant för att vara värt ett extra inlägg... Det verkar som att Captain America ska göra comeback. Väldigt intressant, särskilt eftersom författare Ed Brubaker tog livet av karaktären tidigare i år (Captain America #25). Ännu mer intressant är att Alex Ross (Kingdom Come, Justice, m.fl.) kommer att vara involverad i Captain Americas återkomst, dock inte som illustratör utan Ross kommer att ha hand om design, omslag och dessutom vara medförfattare till storyn tillsammans med Jim Krueger.


Läs mer i Newsaramas intervju med Alex Ross där han berättar med om projektet.

onsdag 8 augusti 2007

Dennis ”Denny” O’Neil


Förra veckan skrev jag om illustratören Neal Adams och hans karriär. Den här veckan står en av Adams främsta medarbetare, författaren Dennis ”Denny” O’Neil, i fokus.

O’Neil växte upp i S. Louis, Missouri och började efter en kort tid i flottan att skriva för en mindre lokal tidning där hans arbete uppmärksammades av Roy Thomas, en av författarna på Marvel Comics. Thomas föreslog att O’Neil skulle göra Marvels författartest, vilket innebar att sätta dialog till ett fyra sidors utdrag ur Fantastic Four. O’Neils bidrag imponerade på Marvels grundare, legenden Stan Lee, tillräckligt mycket för att erbjuda honom arbete.

Dock blev det en relativt kort period på Marvel Comics för Dennis där han bland annat skrev sex nummer av Dr. Strange samt ett nummer av Daredevil innan han började arbeta på Charlton Comics, där han arbetade under Dick Girodano och skrev under pseudonymen Sergius O’Shaugnessy i ett och ett halv år.

När Girodano 1968 blev erbjuden jobb som redaktör på DC Comics så tog han med sig ett antal av Charltons författare, däribland Dennis O’Neil. O’Neil kom alltså till DC Comics i slutet av 60- och början på 70-talet, en period präglad av stor kreativ förändring oss DC. I början av arbetet på DC Comics skrev han ett flertal nummer av serien The Creeper, om en ny hjälte (skapad av medskaparen av Spider-Man, Steve Ditko) med samma namn. Efter The Creeper arbetade han på Wonder Woman och Justice League of America. Wonder Woman blev ingen större framgång, kanske för att O’Neil bland annat tog bort hennes krafter, kastade ut henne från Amazonernas samhälle. Bättre lycka hade han med Justice League där han introducerade socialt och politiskt präglade historier, något som skulle komma att prägla flera av hans senare verk, t.ex. arbetet på Green Lantern/Green Arrow där han också för första gången kom att arbeta tillsammans med Neal Adams.

Under 1970-talet gör han det arbete som han är mest känd för, nämligen som författare och senare redaktör för Batman. Sextiotalets Batman hade, som jag nämnde förra veckan, lidit en hel del av TV-serien Batman rätt knäppa stil och mycket av den knäppheten återfanns i serierna vilken man i slutet av 60-talet börjat tröttna på av försäljningssiffrorna att döma. DC funderade allvarligt på att lägga ned Detective Comics, den ledande Batman-serietidningen, och O’Neil och Adams gav en sista chans att rädda titeln från nedläggning. De lyckades, och skapade mycket av den bild av Batman som vi har idag. Den mörka, hotfulla men briljanta detektiven som vi alla älskar.

torsdag 2 augusti 2007

Neal Adams – En Batman-legend


Den sextiosexåriga illustratören Neal Adams hör till en av legenderna i serietidningsbranschen. Han började sin karriär ganska blygsamt som assistent på olika seriestrippar (bland annat välkända Rip Kirby) innan han 1968 började arbeta för DC Comics och fick en omedelbar framgång med karaktären Deadman i tidningen Strange Adventures.

Framgången med Deadman ledde till att han fick arbete oss DC:s huvudkonkurrent Marvel Comics där han ett kort tag jobbade på serietidningen X-Men tillsammans med författaren Roy Thomas. Tyvärr lades X-Men ner efter nummer 63 (december 1969), men de samarbetade även på storyn The Kree-Skrull War vilken ingick i The Avengers nr. 93-97 vilket ledde till stor framgång och som anses vara något av det bästa som Marvel producerat under perioden.

I början av 1970-talet återkom Neal Adams till DC Comics och parades ihop med författaren Dennis ”Denny” O’Neil. Tillsammans tog de sig an karaktärerna Green Arrow och Green Lantern, placerade dem i en och samma tidning och lät dem göra en road-trip genom USA. Tidningen ledde till en viss kontrovers eftersom O’Neil skrev historier fyllda av kritik och kommentarer om det amerikanska samhället.



Green Lantern vol. 2 #76 (April 1970)


Efter Green Lantern/Green Arrow tog Adams och O’Neil sig an en av DC Comics äldsta karaktärer, nämligen Batman som skapats av Bob Kane 1939. De gjorde om karaktären och tog honom helt bort ifrån den lite knasiga stil och känsla som kännetecknat Batman under 60-talet (mycket tack vare TV-serien med Adam West som Batman) och tog honom mer tillbaka till rötterna med en mörkare och hotfullare känsla och stil än tidigare.

Adams jobbade under större delen av 70-talet på DC Comics olika Batman-titlar och hans illustreringar av The Dark Knight har präglat den moderna bilden av Batman. Mycket tack vare hans arbete med Batman har Neal Adams verkligen blivit en legend inom serietidningsbranschen och en favorit oss fansen. En fingervisning om hans storhet och popularitet är att DC Comics har samlat och gett ut samtliga Batman-nummer som Adams arbetat på i tre fina inbundna böcker (Batman Illustrated), vilka alla finns utgivna på svenska under titeln Batman – Klassiska serier.

Neal Adams tillhör en av mina absoluta favoritillustratörer, främst för hans arbete med Batman. Det är en njutning att titta på hans illustrationer, titta bara på klassiska Daughter of the Demon från 1971. Fantastiska bilder! Dessutom är Neal Adams, tillsammans med Dennis O’Neil, skapare av en de bästa Batman-skurkarna i modern tid, Ra’s al Ghul. Just nu arbetar Neal Adams mest med egna serietidningsprojekt utanför DC och Marvel Comics men återkommer lite då och då, mest som omslagsillustratör.